نشست جوانان و توسعه | کابل

نشست جوانان و توسعه به مناسبت روز بین‌المللی جوانان به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان با همکاری پوهنتون باختر و سازمان اجتماعی سفید، برای دو روز  به‌صورت جداگانه با اشتراک بانوان و پسران افغانستان در کابل برگزار گردید.

در این نشست سخنرانان پیرامون نقش جوانان در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از زوایای مختلف پرداخته و تاکید نمودند که جوانان به‌حیث ستون فقرات توسعه افغانستان باید در بخش‌های مختلف ساختارهای دولتی و خصوصی، در تصمیم‌گیری‌ها، پالیسی‌سازی‌ها و اجرای برنامه‌‌های بزرگ توسعه‌ای سهم فعال و قابل ملاحظه داشته باشند.

Baheer Zaland; the Academic Vice Chancellor of Bakhtar University
بهیر ځلاند؛ معاون علمی پوهنتون باختر

بهیر ځلاند؛ معاون علمی پوهنتون باختر پیرامون نقش پوهنتون‌ها در توسعه جامعه صحبت نموده گفت:

“پوهنتون ها بنیاد دستگاه علمی یک کشور است. یک جامعه از پنج بخش مختلف تشکیل گردیده است که یکی از مهم‌ترین آنها دستگاه علمی است. دستگاه علمی، نهادهای آکادمیک و پوهنتون‌ها جای است که در آن نسل آینده پرورش می‌یابد و بنیاد جامعه را می‌سازد. بر پایه تحصیل آکادمیک ما می‌توانیم انواع گوناگون مشکلات جامعه را کاوش کنیم و به همان اندازه دید ما وسعت پیدا می‌کند.”

Muhammad Younus Rashid; Head of Deputy Ministry for youth Affairs
قاری محمد یونس راشد؛ معین امور جوانان

قاری محمد یونس راشد؛ معین امور جوانان در این نشست پیرامون برنامه‌های معینیت امور جوانان صحبت نموده گفت: “از گمرکات کشور خواسته شده اند قسمتی از عوایدی خودشان را به جوانان اختصاص دهند. از شاروالی‌ها  نیز درخواست شده است که ۲ فیصد از عواید را برای جوانان اختصاص دهند. از وزارت مالیه خواسته شده مقداری از پول را به صندوق وجهی جوانان اختصاص دهند و به جوانان که متخصص هستند از این صندوق برای ایجاد کارآفرینی و راه‌اندازی حرفه‌ی جدید، قرضه خواهد داده شد. همچنان یک برنامه بزرگ در بخش اقتصادی و اجتماعی برای جوانان تدارک دیده شده که اساس و بنیاد شبکه ملی جوانان را می‌گذارد. علاوه برآن برای زنان تحصیل کرده، آموزش تجارت آنلاین را فراهم می‌نمائیم.”

حنیف فرزان؛ رئیس بورد موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان

حنیف فرزان؛ رئیس بورد موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان پیرامون نقش این موسسه در توسعه‌ی اندیشه‌های رفاه صحبت نموده گفت: ” موسسه ایلسو، نهاد غیرسیاسی بوده که با نشر کتاب‌های مختلف، برگزاری برنامه‌های علمی و اقتصادی در جامعه کار نموده و نقش کلیدی را در حمایت از جوانان در بعد معنوی و تخنیکی در دو دهه گذشته داشته است. جوانانِ امروز دارای دیدگاه، تجربه، تعهد و آینده‌نگری هستند که افغانستان را به سمت صلح، ترقی، پیشرفت و رفاه سوق می‌دهند. اکنون فصل کارآموزی جوانان به پایان رسیده است و امروز زمان کارآمدی است که برای جوانان فرصت بیشتر داده شود تا در حکومت‌داری، دولت‌سازی، پالیسی‌سازی و نظام‌سازی سهم داشته باشند.”

Abdul Qaher Beheshti; the General Programs Director of AELSO
عبدالقاهر بهشتی؛ رئیس عمومی برنامه‌های موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان

عبدالقاهر بهشتی؛ رئیس عمومی برنامه‌های موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان در مورد چشم‌انداز توسعه‌ی و برنامه‌های موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان صحبت نموده افزود: “کارآفرینی، خلاقیت و نوآوری شاخص‌های حیاتی توسعه و پیشرفت افغانستان است. جوانان طرح‌های کارآفرینی و ابتکارات نوین خویش را از طریق مکانیزم‌های مشخص به موسسه مطالعات اقتصادی و حقوی افغانستان بسپارند تا زمنیه‌ای عملی سازی آنها را در کشور به حمایت تاجران ملی و پوهنتون‌های همکار، فراهم نمائیم.”

Roya Hafezi; Head of Afghanistan's Women Chamber of Commerce
رویا حفیظی؛ رئیس اتاق‌های تجارت صنایع زنان افغانستان

رویا حفیظی؛ رئیس اتاق‌های تجارت صنایع زنان افغانستان در مورد نقش جوانان در  توسعه کارآفرینی صحبت نموده گفت: ” طی دو دهه گذشته، اکثریت جوانان در بخش‌های کارآفرینی فعال بوده و باعث به‌وجود آوردن فعالیت‌های اقتصادی زیاد شده‌اند. امروزه اکثریت جوانان برای شروع فعالیت‌های تجارتی و اقتصادی خویش از صفر شروع کردند و به صورت موفق ادامه داده است. من منحیث سرپرست اتاق‌های تجارت صنایع زنان، حمایت همه جانبه‌ی خود را از تمام جوانان و ایده‌های تجارتی آنان به‌خصوص بانوان، اعلام می‌کنم.”

Dr. Khaybar Kheshki; university professor
دکتر خیبر خویشکی؛ استاد پوهنتون

دکتر خیبر خویشکی؛ استاد پوهنتون پیرامون نقش نیروی انسانی جوان در توسعه افغانستان صحبت نموده افزود: ” یکی از دست‌آوردهای ۲۰ سال گذشته، ذهنیت فکری است که جوانان آن را دارا می‌باشد. از ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان تشکری می‌نمایم که با برگزاری این برنامه پیام مهمی را که ذهنیت روشن، آزادی فکری و آموزش است را انتقال می‌دهد. سه رکن اصلی توسعه: جوانان، اقتصاد و آموزش می‌باشد. ما باید بر اساس عقلانیت و منطق همواره عمل نمایم و هیچ‌گاه احساساتی نشویم، این یک نقشه راه است تا جوانان متکی بر آن بتواند به اهداف خویش برسند. جوانان طی ۲۰ سال گذشته در سکتور خصوصی و ملی کار نمودند و ضرورت است فعلا برایشان فرصت داده شود تا استعداد خودشان را برای شکوفایی افغانستان به کار ببرند. چند نکته اساسی است که از نظر من بنیاد و اساس انکشاف و توسعه را می گذارد: 1.نخبه‌گرایی 2.تخصص‌گرایی 3.هدفمند بودن 4. جوان‌گرایی.”

Madina Morwat; Journalist of TOLOnews
مدینه مروت؛ خبرنگار طلوع نیوز

مدینه مروت؛ خبرنگار طلوع نیوز در مورد نقش جوانان در توسعه فرهنگی صحبت نموده گفت: ” طی ۲۰ سال گذشته جوانانِ زیادی در عرصه‌های مختلف ورزشی، آموزشی، آزادی بیان افتخار به بار آوردند. امروز افغانستان شاهد زنان مبارزِ است که در تمام بخش‌ها مخصوصا رسانه‌ها با وجود محدودیت‌ها، چالش را پذیرفتند و به فعالیت شان ادامه داده‌اند.جوانان امروز کسانی هستند که تاریخ فردا را خواهند نوش؛ این جوانان با باقی ماندن در کشور، همت بلند خودشان را برای فردای بهتر کشور به اثبات رسانیده‌اند.”

Abdul Hasib Rahimi; young entrepreneur of the country
عبدالحسیب رحیمی؛ کارآفرین جوان کشور

عبدالحسیب رحیمی؛ کارآفرین جوان کشور پیرامون چگونگی عملی سازی ایده‌های کارآفرینی صحبت نموده افزود: ” برای آغاز تجارت کوچک نیاز است گام‌های ذیل را در نخست بردارید: 1. در باره مفکوره تجارتی که دارید تحقیق کلی انجام دهید؛ 2. مشکل و نیازهای بازار را مدنظر بگیرید؛ 3. نیازمندی بازار کار و مارکیت را سنجش کنید؛  4. چگونه تجارت شما می‌تواند در بازار جایگاه پیدا نماید؟ 5. در شرایط کنونی بهترین راهکار ایجاد شغل برای شخص خودماست تا بعداً بتوانیم آن را ارتقا بدهیم؛ 6. ریسک‌پذیر و با مسوولیت باشید”

Najia Sroosh; young Afghan entrepreneur and owner of Sada-e-Banowan Radio Station
ناجیه سروش؛ کارآفرین جوان و مسوول رادیو صدای بانوان

ناجیه سروش؛ “کارآفرین جوان و مسوول رادیو صدای بانوان پیرامون نقش رسانه‌های محلی در توسعه اقتصادی افغانستان صحبت نموده گفت: وظیفه اصلی رسانه‌ها در جامعه: اطلاع‌رسانی، روشنگری، بیداری اذهان عامه و پیشرفت جامعه است. رسانه‌های گروهی دارای کارکردهای متفاوت آموزشی، خبری و تفریحی است ولی رسانه‌ها باید در راستای بدست آوردن هدف اساسی جامعه که توسعه انسانی است، کار نمایند.”

Hemat Khawani; Head of Journalism Faculty at Bakhtar university
خوانی همت؛ رئیس پوهنځی ژورنالیزم پوهنتون باختر

خوانی همت؛ رئیس پوهنځی ژورنالیزم پوهنتون باختر در مورد نقش خبرنگاران جوان و ژورنالیزم تحقیقی در توسعه فرهنگی صحبت نموده افزود: ” کشورهای در حال توسعه به دلیل تجربه جنگ و مستعمره بودن مورد تهاجم فرهنگی قرار گرفتند که در همه ابعاد زندگی‌ شان تاثیرات وارد نموده است.

چند مورد را باید برای پیشرفت رسانه‌‌ها  و توسعه فرهنگی در کشور مدنظر قرار دهیم:

  1. برای رسانه‌ها، آزادی در نشر اخبار مختلف داده شود.
  2. از خرده‌فرهنگ‌ها باید حمایت شود.
  3. روند اطلاعات نباید یک‌طرفه شود که این موضوع توسط آزادی رسانه‌ها می‌تواند جلوگیری شود.
  4. نظام سیاسی برای حمایت از رسانه‌‌ها باید قوانین و چارچوب مشخص داشته باشد.”

در این نشست، متفاوت از هر برنامه‌ای دیگر؛ برای جوانان فرصت کافی جهت ارایه‌ی دیدگاه‌های ایشان در روی استیج فراهم گردید که در این بخش دختران و پسران افغانستان دیدگاه‌های خویش را پیرامون چگونگی نقش جوانان در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، شریک ساختند.

Sakina Nazari; participant of Youth & Development Summit
سکینه نظری؛ یکی از اشتراک‌کنندگان برنامه جوانان و توسعه

سکینه نظری یکی از اشتراک‌کنندگان برنامه جوانان و توسعه گفت: “روز جوان آن روزی باید جشن گرفته شود که خود جوانان برای خودشان بتوانند تغییری را رقم بزنند. روز جوان زمانِ مبارک است که جوانان به‌صورت خودجوش برای بلند بردن ظرفیت خویش کار کنند و برای سایر شهروندان و نسل فردای این سرزمین، نیز آموزش بدهند. فرار کردن راه‌حل نیست، جوانِ با برنامه جوانی است که در این شرایط دشوار باقی مانده و تغییر را به‌وجود بياورد نه آنکه فرار نموده و مسوولیت‌های خویش در قبال این سرزمین را نادیده بگیرند‌.”

Sarajuddin Noori; another participant of Youth & Development Summit
سراج الدین نوری؛ یکی از اشتراک‌کنندگان برنامه جوانان و توسعه

سراج الدین نوری یکی دیگر از اشتراک‌کنندگان برنامه گفت: “جوان نیاز دارد در قدم و قلم خویش محتاط باشند و مسوولیت خود را در جامعه از لحاظ دینی و شهروندی درک نمایند. مسوولیت اصلی جوان در جامعه به نظر من: صداقت، متعهد بودن، پشتکار داشتن، با انگیزه بودن و وقت‌شناسی می‌باشد. با رعایت این نکات جوانان می‌توانند نه تنها خود بلکه جامعه را نیز به سمت رفاه و توسعه سوق دهد.”

نشست جوانان و توسعه با تقدیر از جوانان برتر که طی یک سال اخیر فعالیت‌های چشم‌گیر را برای انگیزه‌بخشیدن به جوانان و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور داشتند، پایان یافت.

بخش نشرات و ارتباطات