سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری| ننگرهار
دومین دور سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری به ابتکار موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان ( (AELSOو با همکاری سازمانهای ملی و بین المللی پیرامون چالشهای فرا راه آموزش و ترویج ارزشهای دموکراسی و حقوق بشر در افغانستان، در ولایت ننگرهار برگزار گردید.
در این سمپوزیم به شمول وحید الله راشد نماینده موسسه ایلسو در ولایت ننگرهار، پوهنیار فهیم رحیمی استاد پوهنتون ننگرهار، عبدالقاهر بهشتی مسئول بخش تحقیق موسسه، نجیب الله سلیمانخیل عضو بورد موسسه، عبدالطیف بارکزی مسئول رادیو آنلاین راه ابریشم و بخش رسانه موسسه، عتیق الله ځاځی وطندوست فعال صلح، بیشتر از ۶۰ تن جوانان، فعالان فرهنگی و مدنی شرکت داشتند. شرکت کنندگان این سمپوزیم به بحث و تبادل افکار روی موضوعات مبارزه با افراط گرایی، چگونگی تحکیم صلح، دموکراسی و همدیگرپذیری در کشور پرداختند.
این سمپوزیم شامل سه بخش سخنرانی، پنل اختصاصی و کار گروپی بوده و با انانسری دوتن انانسران هریک مژده رهبر و رستم جلالزی آغاز گردید.
در ابتدای این برنامه، سونیکا آرین همکار ولایتی موسسه، موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (ایلسو) رابه اشتراک کنندگان به معرفی گرفته و در مورد فعالیتهای این موسسه در افغانستان بهخصوص ولایات مشرقی معلومات مفصل ارایه نمود. همچنان بانو آرین در مورد سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگر پذیری و در مورد برنامههای بعدی این موسسه معلومات ارایه نمود.
در بخش دوم این برنامه پنل اختصاصی به گردانندگی وحید الله راشد دایر گردید. دراین پنل هریک پوهنیار فهیم رحیمی؛ استاد پوهنتون ننگرهار، عبدالقاهر بهشتی؛ مسئول بخش تحقیق موسسه، نجیب الله سلیمانخیل؛ عضو بورد موسسه، عتیق الله ځاځی وطندوست؛ فعال صلح، عبداللطیف بارکزی مسئول رادیو آنلاین راه ابریشم و بخش رسانه موسسه به سخنرانی پرداخته و به سوالات اشتراک کنندگان را پاسخهای ارایه نمودند.
پوهنیار فهیم رحیمی، استاد پوهنتون ننگرهار در مورد نقش جوانان در پروسه صلح صحبت نموده و رسالت سنگینی که این قشر به عهده دارد را برای جوانان یادآور شده افزود: « جوانان هم از نظر فزیکی و هم از نظر فکری پیام رسانان صلح مثبت در کشور هستند. راه حل اساسی برای بیرون رفت از معضله فعلی اینست که در قدم نخست بدانیم چرا در جنگ دخیل هستیم. تغییر افکار سیاسی واجتماعی، ایجاد فرصتهای سفر جوانان به نقاط مختلف کشور و جهان، نشر افکار مثبت، اتحاد و اتفاق، از بین بردن تعصبات و کارهای فردی برای صلح از اقداماتی است که توسط جوانان به هدف تامین صلح پایدار در کشور عملی شود.»
به تعقیب آن، عبدالقاهر بهشتی، مسؤول بخش تحقیق موسسه در مورد مشکلات فراراه صلح و راه حل اساسی آن صحبت نموده و از دست آوردهای موسسه ایلسو برای تامین اندیشه صلح اجتماعی و همدیگرپذیری در کشور یادآوری نمودند.
بهشتی افزود:«موسسه مطالعات اقتصادی و حقوقی افغانستان (ایلسو) در ارزیابی که توسط پوهنتون پنسلوانیا هرسال راهاندازی میشود بهطور پیهم برای سه سال متواتردرجمع ۵۰ اتاق فکری برتر در سطح آسیا قرار گرفته است. این موسسه از بدو تاسیس تا هنوز به دست آوردهای بزرگی نایل گردیده است که میتوان به گونه مثال از ترجمه، چاپ و نشر بیش از ۴۰ جلد اثر نویسندگان برجسته در سطح جهان را نام گرفت.»
بهشتی گفت: «منشاء اصلی مشکلات موجود در کشور نپرداختن به حل مسله از طریق گفتگو است. بهجای تفنگ و خشونت، فرهنگ مذاکره و گفتگو را برای حل منازعات ترویج نمائیم تا انسانهای این سرزمین در صلح زندگی نماید.»
به عقیده بهشتی: «راه حل موثر برای منازعات در افغانستان، سرمشق قرار دادن اصول کثرت گرایی است که در دامنه کثرتگرایی، همه جایگاه خواهند داشت و همه در قدرت شریک خواهند بود و دروازه تفاهم ملی برای پذیرش همدیگر باز خواهد بود و در چنین شرایطی، هیچ گروهی به نیابت از منطقه ادعای رهبریت بر افغانستان را نخواهد توانست.
راه حل منازعات افغانستان، مبنا قرار دادن کثرت گرایی است که از راه گفتگو و مذاکره میتوانیم ارزشهای کثرت گرایی مثل احترام متقابل، توانایی تحمل و درک همدیگر و تفاهم ملی را به وجود آوریم و در افغانستان صلح آمیز و مرفه زندگی نمائیم.»
در ادامه برنامه، نجیب الله سلیمانخیل، عضو بورد موسسه در مورد نقش تجارت در تأمین صلح در کشور پرداخته و گفت: «تقویت تجارت باعث ایجاد فرصت های کاری برای قشر جوان در کشور گردیده که سرانجام باعث تأمین صلح پایدار در کشور خواهد گردید. پروژه های بزرگ اتصال منطقوی به هدف توسعه تجارت توسط قدرتهای بزرگ درمنطقه در حال اجراء است. افغانستان با سهم گرفتن دراین پروژهها میتواند سود تجارتی قدرتهای بزرگ و منطقه را در یک افغانستان صلح آمیز گره بزند.»
سلیمانخیل افزود:«سه گروه نقش کلیدی را در تحکیم صلح و گسترش تجارت به عهده دارند که عبارت اند از دولت، سازمانها و مردم عام. دولت باید پالیسیهای مشخصی را برای تقویت تجارت و صادرات کشور روی دست گیرد. سازمانها و اتاق های فکری نیز در کم کردن و یا از بین بردن فاصله ایجاد شده بین دولت و مردم عام پرداخته و راه حل علمی و اکادمیک را برای جوانب ذیدخل پیشنهاد کند. مردم عام نیز میتوانند با قدرت خرید که در دست دارند نوعیت و کیفیت اشیاء و اجناس موجود در بازار را تعیین کنند.»
در ادامه برنامه، عتیق الله ځاځی وطندوست فعال صلح در مورد گامهای علمی و عملی برای تحکیم صلح صحبت نموده و گفت: « درک ارزش واقعی صلح، داشتن حسن نیت و تعهد برای تأمین صلح، الگو قرار دادن رویکرد عفو و بخشش بجای حس انتقامجویی و کار با مراکز علمی برای ترویج ارزشهای صلح در کشور؛ از جمله اقداماتی اند که برای تأمین صلح پایدار در کشور ضروری پنداشته میشوند. از اینکه جامعه ما یک جامعه سنتی است، نقش نهادهای دینی و علمای دین را برای تأمین صلح نمیتوان نادیده گرفت. اما نباید فراموش کرد که پوهنتونها و مراکز علمی نیز امروز مجراهای با نفوذی برای ترویج این ارزشها به شمار میروند.»
سخنران بعدی برنامه عبدالطیف بارکزی مسئول رادیو آنلاین راه ابریشم و بخش رسانه موسسه ایلسو در مورد نقش رسانهها در مبارزه با افراط گرایی صحبت نموده و از نقش مثبت و منفی رسانهها دراین زمینه یادآور شد. بارکزی در ابتداء به تعریف افراطیت پرداخته، عواملی که در ایجاد افراطگرایی کمک می کند را نام برده و از راه حلهای برای مبارزه با این پدیده شوم نام گرفت.
به عقیده بارکزی؛ «رسانهها نقش کلیدی را درین زمینه ایفا مینماید. آگاهی دهی توسط رسانهها، ترویج ارزشهای همدیگرپذیری توسط رسانهها و بیان پیامدهای افراطیت به سطح فردی و جامعه، از جمله مواردی است که میتواند در امر مبارزه با افراطگرایی مؤثر واقع شود.»
در بخش سومی این برنامه؛ اشتراک کنندگان به شش گروپ تنظیم گردیده و روی موضوعات از قبل تعیین شده برای مدت ۱۵ دقیقه به بحث و تبادل نظر پرداختند. در ختم کار گروپی، به نمایندگی از هر گروپ یک تن نتایج کار گروپی خویش را با حاضرین برنامه شریک سازند.
در اخیر سمپوزیم نجیب الله سلیمانخیل عضو بورد موسسه در مورد دستآوردها و فعالیت های موسسه ایلسو و برنامه های آینده این موسسه در سراسر کشور بهخصوص ولایات شرقی کشور با مرکزیت جلال آباد صحبت نمود.
به تعقیب آن پوهنیار فهیم رحیمی، استاد پوهنتون ننگرهار این گام موسسه ایلسو و نهاد سفید را ستوده، ضمن جمع بندی سمپوزیم اشتراک هرچه بیشتر و فعالتر جوانان در این گونه برنامهها برای تحکیم صلح پایدار در کشور را ضروری خواند.
دومین دور سمپوزیم جوانان برای صلح و همدیگرپذیری در ولایت ننگرهار با اهدای کتاب از طرف هیئت موسسه برای سخنرانان کلیدی برنامه، توزیع تقدیرنامه ها برای شرکت کننده گان، عکس دسته جمعی و با آرزوی یک افغانستان مرفه، صلح آمیز و باثبات خاتمه یافت.